tinggalkan link anda

16 Januari 2011

Bila broadband dah sampai limit.



dah, sudah ! tak guna lagi nak tension-tension bila nak bukak Facebook pon tak brape boleh blah kan.. tapi aku tetap cool je mengupdate blog.

tetapi masih ramai lagi yg tak boleh nak cool bila speed broadband kene potong. lalu terkeluarla ayat-ayat yg seumpama dengan ni :


"pehh, sampai kiamat pon tak habis donlot camni"


"aduh ! macammane aku nak main game online kalu tenet lembab macam ni!"


"alamatnye, tak dapek la aku nak bukak youtube wat masa ni"


"heh! shoutbox aku dah penuh ni, tak boleh nak blogwalking!"


"eiyyyy ! habis la pokok-pokok aku kat Farmville, jgn kate nak bukak game, nak loading facebook pon lambat!"




haa, tu dia la antara ayat-ayat unik yang akan terkeluar dari mulut masing-masing apabila internet dorang dah mula meroyan ataupun dah sampai limit 5GB/month untuk yg gune celcom broadband pakej biasa. kalau yg pakai TM Streamyx tuh jangan cite la, mmg takde limit pnye tiap-tiap bulan kann, hoho..


tapi, sekarang pun Malaysia dah makin maju dalam bidang internetnya, dah setanding macam negara jiran kita yang maju, Singapura. Contoh jelas kita dapat tengok depan mata ialah, Malaysia pun dah ada internet 4G yg sememangnya laju, dan baru-baru ni pulak kecoh pasal Unifi yang sememangnye laju gila. tapi, sebagai student, mmg la aku tak mampu nak pakai benda-benda baru ni, sbb dah konpem-konpem punya mahal gila !




berbalik kpd topik asal tadi, aku pun rasa macam tak patut jugak kadang-kadang tu, nape la broadband ni ada Fair Usage ek? dan kalau nak wat Fair Usage pun, bg la lebih sikit, 10GB/month ke. ni takat 5GB/month macam sikit sangat je.


nasib aku ni bukan kaki donlot movie, lau tak 1 movie tu kurang-kurang dah makan 500MB secara puratanya. Kalau nak kira, 10 movie pun tak sampai nak donlot campur dengan tengok youtube lagi, donlot lagu-lagu baru lagi, bukak page lagi.


page sekarang ni bukan nya macam tahun 2002 dulu-dulu masa first-first aku mula guna internet, dah penuh dengan pelbagai iklan, gambar high resolution, widget dan macam-macam lagi. mana tak berat kan?


tapi ni sekadar luahan aku sbgi pengguna la, jangan salah faham pulak kan ?




p/s : sapa setuju Fair Usage ni ditambah limit lagi, sila angkat kaki !

7 komen berSAHAJA:

zEri sAfEerA Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates berkata...

huwaaa :(( lagi malang kalo bgantung ngan wireless kat cni.

rindu streamyx kat rmh ah :'(

ifwat Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates berkata...

wifi kat sana tak payah bayar, tak pe. HAHA!

biella93 Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates berkata...

hee . dugaan ketika nline . bawak bertenang . heee :)

ifwat Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates berkata...

dugaan pakai broadband la, HAHA!

aNnE Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates berkata...

owh macam ni erk guna berukben..hehe
anne guna wifi..baru tau berukben begini..hehe;)

ifwat Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates berkata...

haha, berukben. dats rite !

Cik Lily Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates berkata...

cian nye.. gne la kabel RJ45...lajuuuu...